Startujemy z intencją, by poprawiać jakość mieszkalnictwa. Chcemy wspierać pracę
 z materiałami z odzysku w budownictwie, architekturze i designie. Organizujemy lokalne działania społeczne, które sprawiają, że mieszka nam się lepiej.

Komu pomagamy w Ukrainie?

Fundacja District #1

Nasz kluczowy partner. To w magazynie District #1 właśnie na dalszą dystrybucję czeka 617 okien zebranych w ramach projektu. Wspaniałe osoby, które codziennie wspierają odbudowę w Obwodzie Kijowskim. Obecnie Fundacja pracuje nad przedszkolem w Veselce, remontem szkoły podstawowej w Hostomelu (to tam wysyłamy 23 okna we współpracy z firmą Dankar <3) i licznych budynków mieszkalnych. Całą ich pracę możecie śledzić na dwóch kanałach instagramowych: kanale szkoły w Hostomelu i kanale samej Fundacji.

Fundacja Metalab – Projekt CO-HATY

Co-Haty (nazwa projektu oznacza 'kohabitację’ i 'kochanie’ – najlepiej!) to projekt realizowany przez Fundację Metalab, centrum badań nad zrównoważonym rozwojem urbanistyki. Metalab działa w Iwano-Frankiwsku, gdzie zamieszkała spora liczba osób uchodźczych ze wschodniej Ukrainy. W ramach Co-Hatów powstaje więc 10 prefabrykowanych domów pod miastem, blisko natury, dostosowanych do potrzeb rodzin uchodźczych i remontowane są pustostany w mieście, które zamienią się w nowe domy. Łącznie do Iwano-Frankiwska wysyłamy już 20 okien, kolejne w przygotowaniu! Więcej o Co-Hatach tutaj.

Building Ukraine Together (BUR) x Repair Together

BUR działa już od 2014 roku odbudowując zniszczoną infrastrukturę. Razem z inicjatywą Repair Together inwentaryzują szkody w Obwodzie Czernichowskim, znajdziecie ich też w Irpieniu. To tam pracują nad odbudową biblioteki, urzędu miejskiego, budynku mieszkalnego i centrum młodzieżowego, które zamieniają w mieszkania. Wysyłamy do nich jak najwięcej odzyskanej stolarki, łącznie zapotrzebowanie szacują na około 300 okien.

Inicjatywa Brave to Rebuild

Oddolna inicjatywa, która działa w Kijowie, odnawiając prywatne domy.

Inni partnerzy: Iscra Dobra, British Camp Supports (study.ua)