Startujemy z intencją, by poprawiać jakość mieszkalnictwa. Chcemy wspierać pracę
 z materiałami z odzysku w budownictwie, architekturze i designie. Organizujemy lokalne działania społeczne, które sprawiają, że mieszka nam się lepiej.

O projekcie

Wysyłamy okna do Ukrainy, żeby wesprzeć potrzebujących w odbudowie domów. Tyle.

W ramach projektu OKNO gromadzimy, mierzymy, katalogujemy, odświeżamy, pakujemy i wysyłamy jak największą ilość okien we współpracy z ukraińskimi organizacjami pozarządowymi. Konsekwencją ataków rakietowych na ukraińskie budynki są przede wszystkim wybite szyby i zniszczone okna. To oznacza brak izolacji termicznej, kiedy po wakacjach temperatury nieuchronnie spadną. To oznacza moknące od deszczu pomieszczenia i ich zawartość, którą uchodźcy i uchodźczynie zostawili za sobą lub zabrali uciekając ze Wschodu na Zachód Ukrainy. Efektywnie pomagamy osobom, które potrzebują wsparcia w postaci materiałów budowlanych, by móc znów mieszkać godnie i bezpiecznie.

Razem z ukraińską fundacją Metalab, fundacją District #1, Building Ukraine Together i kilkoma innymi inicjatywami ukraińskimi wystartowaliśmy w Kijowie, skąd okna jadą dalej do potrzebujących w obwodzie kijowskim, czernihowskim i do Iwano-Frankiwska. Ekipa District #1 pomaga ludziom naprawiać szkody w domach, odnawiają też właśnie przedszkole i liceum w Kijowie. Co-Haty (projekt Metalabu) przekształcają pustostany i akademiki w przestrzenie mieszkalne oraz budują prefabrykowane domy w regionie. Repair Together remontuje domy prywatne w regionie czernihowskim, Brave to Rebuild robi to w Buczy i w Irpieniu. Wszyscy nasi partnerzy stwierdzili bez wahania: okna to to, czego nadal najbardziej potrzebują.

Dlatego organizujemy zbiórkę okien, po prostu. Pozyskujemy okna od osób prywatnych oraz producentów z końcówek serii, testów i ekspozycji. Okno, które ma minimalny defekt już nie nadaje się do sprzedaży – nadal jednak perfekcyjnie nadaje się do użytku. Materiały do tej pory zbieraliśmy w przestrzeni Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie i zgarnialiśmy bezpośrednio od producentów. Do zbiórki dołączyła blisko setka prywatnych darczyńców i przedsiębiorców. To wszystko robimy w duchu zrównoważonej architektury i odzyskiwania dobrych jakościowo materiałów budowlanych. Okna z odzysku to cenny materiał, który pozwoli zamieszkać w bezpiecznych domach i mieszkaniach tym, którzy stracili najwięcej – osobom uchodźczym, które potrzebują podstawowego schronienia i mieszkańcom i mieszkankom Ukrainy, którzy zostali lub wrócili do swoich domów.

Jak do nas dołączyć?

Niezależnie od tego, czy jesteś osobą prywatną, deweloperem czy deweloperką, architektem lub architektką, budowlańcem lub… budowlanką? Wyślij do nas maila na kontakt@fundacjabrda.org. W mailu napisz, jakie okna chcesz nam przekazać: liczba (2 czy 623784390?), materiał (plastik? aluminium?), rozmiar (jak najdokładniejszy, policzymy wszystko dodatkowo w magazynie!) i najlepiej prześlij zdjęcia. W odpowiedzi damy Ci znać, czy okna bierzemy.

Jakie okna bierzemy?

Takie, w których szyby są całe i mechanizm otwierająco-zamykający nie jest uszkodzony. Nie przyjmujemy okien drewnianych, w złym stanie, które mogą dodatkowo uszkodzić się w transporcie. Gromadzimy okna, które mają dobre właściwości termiczne. Lista potrzebnych okien i szczegółowe informacje dotyczące parametrów, których najbardziej potrzebują nasi ukraińscy partnerzy znajdziecie TUTAJ. Prościzna.

Co dalej?

Przejmujemy Wasze okna. Nie macie okien, ale macie młotki, farby, śrubokręty, wiertarki? Dawajcie do nas! Nasz zespół wolontariacki razem z oknami wysyła też narzędzia i drobne elementy, które łatwo przewieźć do ekip remontowych w Ukrainie. Piszcie do nas śmiało, przejmiemy towary w dogodnym dla Was czasie.
*** jesteśmy po pierwszym etapie projektu i chwilowo nie przyjmujemy nowych materiałów. Organizujemy warsztat, który pozwoli nam wypracować nowy model działania umożliwiający większą skalę i skuteczność logistyczną. O wszystkim będziemy Was informować!

Jedziemy do Ukrainy

Podczas pierwszego etapu projektu byliśmy w stałym kontakcie z District #1, Co-Hatami i resztą naszych partnerów. Dostawę zrealizowaliśmy w dwóch rzutach, ostatnia 20.09 dojechała do Kijowa. Na miejscu ukraiński zespół przejął przekazane przez Was okna. Od tej pory czekamy tylko na zdjęcia z placu budowy. Lecimy z kolejnymi materiałami i tematami. Mówiliśmy – prościzna.

Na podstawie doświadczeń z oknami chcemy dalej jak najefektywniej i najbezpieczniej wysyłać także inne materiały budowlane i narzędzia z odzysku do pozostałych regionów Ukrainy. Już wiemy, że potrzebne są także niszczone w atakach rakietowych drzwi. Dopiero się rozkręcamy. Żeby działania miały ręce i nogi, w drugiej połowie października we współpracy z Narodowym Instytutem Architektury i Urbanistyki szykujemy warsztat, na którym wypracujemy software do gromadzenia i dystrybucji materiałów budowlanych reuse. NIE MOŻEMY SIĘ DOCZEKAĆ!!!