Startujemy z intencją, by poprawiać jakość mieszkalnictwa. Chcemy wspierać pracę
 z materiałami z odzysku w budownictwie, architekturze i designie. Organizujemy lokalne działania społeczne, które sprawiają, że mieszka nam się lepiej.

O projekcie

Wysyłamy okna do Ukrainy, żeby wesprzeć potrzebujących w odbudowie domów. Tyle.

W ramach projektu OKNO gromadzimy, mierzymy, katalogujemy, odświeżamy, pakujemy i wysyłamy jak największą ilość okien we współpracy z ukraińskimi organizacjami pozarządowymi. Konsekwencją ataków rakietowych na ukraińskie budynki są przede wszystkim wybite szyby i zniszczone okna. To oznacza brak izolacji termicznej, kiedy po wakacjach temperatury nieuchronnie spadną. To oznacza moknące od deszczu pomieszczenia i ich zawartość, którą uchodźcy i uchodźczynie zostawili za sobą lub zabrali uciekając ze Wschodu na Zachód Ukrainy. Chcemy efektywnie i mądrze pomóc osobom, które potrzebują wsparcia w postaci materiałów budowlanych, by móc znów mieszkać godnie i bezpiecznie.

Razem z ukraińską organizacją District #1, inicjatywą Repair Together, Building Ukraine Together (BUR) oraz projektem Co-Haty startujemy w Kijowie, Czernihowie i w Iwano-Frankiwsku. District #1 pomaga osobom prywatnym w naprawianiu i odgruzowywaniu ich domów, pracują też właśnie nad remontem przedszkola i liceum w Kijowie. Co-Haty przekształcają pustostany i akademiki w przestrzenie mieszkalne oraz budują prefabrykowane domy w regionie Iwano-Frankiwskim. Dlatego więc zaczynamy od zbiórki okien, po prostu. Wiemy dokładnie, jakie okna wysyłamy na miejsce i jakie parametry muszą one spełniać tak, by koszty użytkowania przestrzeni mieszkalnych były jak najniższe. Okna, które wymieniacie podczas remontu, które smucą się w piwnicach, do których macie dostęp ścieżkami tylko Wam znanymi. Pozyskujemy także okna z końcówek serii, testów i ekspozycji od producentów i zaczynamy współpracę z marketami budowlanymi. Okno, które ma minimalny defekt już nie nadaje się do sprzedaży – nadal jednak perfekcyjnie nadaje się do użytku. Materiały zbieramy w przestrzeni Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w samym centrum Warszawy. Do zbiórki dołącza porządna ekipa. To wszystko robimy w duchu odzyskiwania dobrych jakościowo materiałów budowlanych, które trafiają na polskie wysypiska śmieci i działki, gdzie czekają w próżni na drugie życie. Okna z odzysku to cenny materiał, który pozwoli zamieszkać w bezpiecznych domach i mieszkaniach tym, którzy stracili najwięcej – tym, którzy stracili swoje podstawowe schronienie.

Jak do nas dołączyć?

Niezależnie czy jesteś osobą prywatną, deweloperem czy deweloperką, architektem lub architektką, budowlańcem lub… budowlanką? Wyślij do nas maila na kontakt@fundacjabrda.org. W mailu napisz, jakie okna chcesz nam przekazać: liczba (2 czy 623784390?), materiał (plastik? aluminium?), rozmiar (jak najdokładniejszy, policzymy wszystko dodatkowo w magazynie!) i najlepiej prześlij zdjęcia. W odpowiedzi damy Ci znać, czy okna bierzemy.

Jakie okna bierzemy?

Takie, w których szyby są całe i mechanizm otwierająco-zamykający nie jest uszkodzony. Nie przyjmujemy okien drewnianych, w złym stanie, które mogą dodatkowo uszkodzić się w transporcie. Gromadzimy okna, które mają dobre właściwości termiczne. Lista potrzebnych okien i szczegółowe informacje dotyczące parametrów, których najbardziej potrzebują nasi ukraińscy partnerzy znajdziecie TUTAJ. Prościzna.

Co dalej?

Przejmujemy Wasze okna – wraz z końcem lipca udało nam się ich już zgromadzić 155, kolejne 250 czeka na transport. Magazyn znajduje się w Warszawie przy ulicy Świętojerskiej 5/7 na terenie Instytutu Wzornictwa Przemysłowego. Okna zwozimy do magazynu w poniedziałki od rana do wieczora. Jeśli chcecie przywieźć je do nas sami – dajcie znać, to będzie nieoceniona pomoc. I tyle!
Nie macie okien, ale macie młotki, farby, śrubokręty, wiertarki? Dawajcie do nas! Nasz zespół wolontariacki razem z oknami wysyła też narzędzia i drobne elementy, które łatwo przewieźć do ekip remontowych w Ukrainie. Piszcie do nas śmiało, przejmiemy towary w dogodnym dla Was czasie.

Jedziemy do Ukrainy

Jesteśmy w stałym kontakcie z District #1, Co-Hatami i resztą naszych partnerów. Dostawę planujemy na 15 września. W międzyczasie robimy rzetelny inwentarz całego sprzętu, oznaczamy go i pakujemy. Możecie śledzić nasze działania na Facebooku i Instagramie.
I wreszcie szykujemy się do wrześniowego transportu! Na miejscu czeka już na nas ukraiński zespół, który przejmie przekazane przez Was okna. Jedziemy do naszych pomocników i pomocniczek po drugiej stronie granicy wolontariackim konwojem razem z ciężarówkami. Pomagamy w początkowym etapie rozładowania sprzętu i przygotowania go do użytku. Wypakowujemy sprzęt, wyściskujemy się z naszą ukraińską ekipą i wracamy do domu. Od tej pory czekamy tylko na zdjęcia z placu budowy. Lecimy z kolejnymi materiałami i tematami. Mówiliśmy – prościzna.